T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / EREĞLİ - Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

HAYALİMDEKİNİ YAPMAM ÇOK KOLAY

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Okulumuz Ereğli Mesleki Ve Teknik Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Öğretmenlerimiz tarafında Hazırlanan “HAYALİMDEKİNİ YAPMAM ÇOK KOLAY” isimli projemiz kabul edilmiştir. Projemizin bütçesi 275.603,84 TL’dir.

 

Projemiz kapsamında 45 kişilik dezavantajlı gruba Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Tasarım Kursu verilecektir. Kurslarımız 15 günlük periyotta 15 er kişilik gruplardan oluşmaktadır. Kurslarımız günlük 4 ders saatten oluşmaktadır. Kursiyerlerimiz günlük 40 TL ücret alacaklardır. Kursiyerlerimize kurslar sonunda sertifika verilecektir.

 

Kurslar sonunda Türkiye´deki üç boyutlu yazıcıları kullanmayı bilen ve üretim yapabilen kişilerin sayısını arttırmak ve bu alanda insanların istihdamını sağlanacaktır. Proje kapsamında engelliler ve genç işsizler oluşan kursiyerlere mesleki ve teknik eğitim vererek bu kursiyerlere meslek kazandırılacak ve elde edecekleri ekonomik gelir ile yaşam kalitelerinin artırılması sağlanacaktır. Bu sayede engelliler ve genç işsizler sosyal hayata katılımı sağlanacaktır. Hedeflenen eğitimler verildikten sonra özellikle reklamcılık ve imalat alanında gereksinim duyulan üretimler 3D yazıcılarda istenildiği gibi yapılabilecektir. Dezavantajlı grup evinden veya çalıştığı şirkette gerekli tasarımı yaparak ekonomik olarak güç kazanacak ve kendisini sosyal hayatın içinde bulacaktır. Reklamcılık ve imalat sektöründe toplu imalat süreçlerini kısaltarak kişiye özel ve daha küçük ölçekte imalat seçeneğini sunuyor. İmalat süreleri daha kısa zamanda yapılıyor. 3D yazıcılar, ürün araştırma ve geliştirme bölümleri için yardımcı prototip aşamasında maliyetleri ve süreyi minimum seviyeye indiriyor. Dezavantajlı grup ürün geliştirme projelerinde de modelleme elemanı olarak görev alabilecek ve istihdama katkısı olacaktır.

 

Proje kapsamında 3 Boyutlu Eğitim Seti alınacaktır. Eğitim seti kapsamında 2 adet 3 Boyutlu yazıcı, 16 adet Bilgisayar, yazıcılar için çeşitli renklerde filamentler alınacaktır. 3 boyutlu tasarım için Fusion 360 programı kullanılacaktır. Bu program öğrenciler için ücretsizdir. Kursiyerler istedikleri gibi 3 boyutlu tasarım yapacak ve aynı atölye içinde yazıcılardan çıktı alacaklardır. Eğitim seti kapsamında alınacak olan 1 adet öğretmen, 15 adet öğrenci olmak üzere toplam 16 bilgisayar 3 boyutlu modelleme ve render işlemi yapacağı için ekran kartlarının ve işlemcilerinin üst düzeyde olması gerekmektedir. Bilgisayarlar için bilgisayar masaları, bilgisayar koltukları gerekmektedir. 3D yazıcıların bulunduğu ortamın temiz olması ve yazıcıların toz ve benzeri dış ortamlardan zarar görmemesi için sanayi tipi elektrik süpürgesi satın alınacaktır. Bilgisayar Laboratuarımızın iyileştirilmesi ve hazır hale gelmesi için zemin kaplaması gerekmektedir. Ayrıca çalışan bilgisayarlar ve 3 boyutlu yazıcılar ortamı sıcak tutacağı için 1 adet klima alınacaktır. Tanıtım ve görünürlük kapsamında kullanılacak malzemeler; Tanıtım ve bilgilendirme Broşürü, Proje tanıtım ve eğitim CD leri, Tanıtım Afişi, Bez pankart, Tabela, Proje ile ilgili bölgesel medya organlarına verilecek reklamdır.

 

3 Boyutlu yazıcılar ile 3D Yazıcı ile yapabileceklerinizin herhangi bir sınırı yoktur. Ürün prototipleme, ev dekorasyonu, hediyelik eşya gibi kullanım amaçları hali hazırda yaygın olanlar. Örneğin çiçekleriniz için tasarladığınız veya hazır tasarımını bulduğunuz bir vazo basabilirsiniz. Yapmayı düşündüğünüz bir robotun gövdesinde 3D baskılara yer verebilir, hatta gövdenin tamamını 3D baskı ile yapabilirsiniz.  3 Boyutlu yazıcıları ürün geliştirme ve prototip oluşturmada yaygın olarak kullanabilir.

 

 3 Boyutlu yazıcılar ile geleceğin teknolojisi olan drone, İHA gibi uçabilen motorlu araçların gövde kısmını tasarlayabiliriz ve uygun programlama yaparak bunları istediğimiz amaçlar doğrultusunda kullanabilir.

 

 Daha önce de belirttiğimiz gibi 3D yazıcının kullanım alanları bunlar ile sınırlı değil. Çikolata basan 3D yazıcılar ile kendi tasarladığınız çikolatalar elde edebiliyorsunuz. Çikolatanın dışında 3D yazıcı teknolojisi gıda sektöründe hızla gelişmektedir. NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) astronotları ihtiyacı olan materyalleri uzaya gönderdikleri özel bir 3D yazıcıdan basarak elde ediyorlar. <Mimari alanda oluturulan projeler çok kısa zamanda maket halinde oluşturularak müşterilerin beğenilerine sunulmaktadır.

 

 Medikal alanda ise gelişmeler fazlasıyla olumlu. 3D yazıcı ile protezler ve hastalara özel anatomi modelleri elde edilmekte. Hatta 3D baskı organ yapımı bile var. Hollanda’da 23 yaşındaki bir hastanın kafatası ile 3D yazıcı ile üretilmiş bir kafatası değiştiriliyor ve hastanın operasyona olumlu tepkiler verdiği sonucu elde ediliyor.

Tıp ve biyoloji, 3D yazıcı ile yapılabileceklerin sınırlarını zorlayan alanların başında. ABD’li teknoloji yazılımı üreticisi Advanced Solutions’ın geliştirdiği 3D sistem, vücudumuzun organlarını ve dokularını yapay ortamda üretmeye odaklanmış. Hatta bu alanda Mimics Innovation adlı yazılımı kullanılarak oluşturulan 3D kalp, geçtiğimiz Ekim ayında New York’ta yeni doğan bir bebeğin hayatını kurtardı.




 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.03.2019 - Güncelleme: 07.03.2019 14:26 - Görüntülenme: 441
  Beğen | 0  kişi beğendi