Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun tarihçesi, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ilkokul olarak hizmet veren BOZHANE MEKTEBİ´nin 1946 yılında Sanat okuluna dönüştürülmesiyle başlar. Okulumuzu tanımak için Ereğliyi / Bozhaneyi tanımak ve biraz geçmişe dönmek gerekir. Elimizdeki tarihi verilere göre 1925´ten itibaren 1940´a kadar Zonguldak havzasına yeni yabancı sermaye (özellikle İtalyan) şirketler girmiştir. Bu dönemde havzanın en eski ve güçlü şirketlerinden olan Fransız sermayeli Ereğli Şirketi ise varlığını korumuştur. Havzada yeni şirketlerin kurulması, kömür işletmeciliğinde yeni tekniklerin uygulanmaya başlanması kömür üretimini hızla artırmış ve hükümetin teşvikiyle ihracata da yönelinmiştir. Ereğli Limanı canlı, hareketli ve kömür almak için gelen yerli-yabancı bandıralı gemilerle dolmağa başlamıştır. Çamlı ve Kireçlik gibi bölgelerde üretilen kömürün kıyıdan gemilere yüklenmesi işi veya bir başka deyişle Ereğlinin tarihinde -Tahmil-Tahliyecilik- denilen yükleme-boşaltma işi bu tarihlerde büyük önem kazanmıştır. 1925 - 1940 yılları arasındaki bu dönemde kayığı ve mavnası olanlar, Ereğlinin dar gelirli ve işsiz çoğunluğunu kürekçi ve hamal olarak yanlarında çalıştırarak önemli servet sahibi olmuşlardır. Bu dönemin, Ereğlide mavna ve kayık sahipleri için -Altın Dönem- olduğu söylenir. Ereğlide bugün de varlıklarını koruyan bazı tüccar ailelerin serveti -Tahmil-Tahliye- kaynaklıdır. O dönemde taşkömürünün yükleme-boşaltma ve sevkiyatının Ereğli Limanı ile bağlantılı olması ticari yönden Ereğliyi ve aynı zamanda Bozhaneyi canlı ve hareketli kılıyordu. Bozhane her yönüyle farklı bir görüntü sergiliyordu. Ereğlinin bir zamanlar Zonguldak Bölgesinde ticari merkez konumunda olduğu kayıtlarda mevcuttur. Ereğlinin bu konumundan dolayı, Bozhane de coğrafi yönden küçük bir alana sahip olmasına karşın her zaman stratejik bir öneme sahip olmuştur. Tarihte Maryandinya, yani bugünkü adıyla Ereğli, Zonguldak bölgesindeki diğer yerleşim merkezlerine kıyasla hızla gelişmiş ve Batı Karadenizin en işlek limanı haline gelmiştir. Tarihçiler bunu Ereğlinin coğrafi özelliklerine bağlamaktadırlar. Gerçekten de doğal limanlar bakımından yoksun olan Batı Karadeniz kıyılarında Ereğli, Alaca ve Bababurnunun oluşturduğu doğal dalga kıranlarla yıldız ve poyraz rüzgârlarına kapalı eşsiz bir barınak durumundaydı. Kayıtlara göre, Prof. Mübeccel Kıray, Ereğlinin önemli bir başka coğrafi özelliği üzerinde durur ve der; Karadeniz kıyılarında bir kasabanın güneyinde deniz düşünmek biraz zordur. Ereğli bu konuda bir istisna teşkil etmektedir. Bababurnunu meydana getiren büyük kayışın içersindeki yeri, yani Ereğliyi denizin kuzeyinde bırakmaktadır. Eskiden halk arasında -Dökülü- diye anılan dalgakıran, Karadenizin becerikli gemicileri olan Megarlar döneminde yapılmıştır. Böylece Ereğli bir anlamda iki limana birden sahip olmuştur. Bunun böyle olması ticaretin gelişmesine ve Ereğlinin çok işlek bir liman şehri olmasına yol açmıştır. Tarihte olduğu gibi bugün de Ereğli ve beraberinde Bozhane de stratejik açıdan önemli olma özelliklerini halen korumaktadırlar.

1950´li yılların sonunda Ereğlide bir demir çelik fabrikası yapılması düşünülmüş. 1958 - 1959 yıllarında ilk girişimler başlatılmıştır. Fabrikanın tamamı 1965 yılı Mart ayında tamamlanmış ve 15 mayıs 1965´te bugünkü adıyla ERDEMİR entegre tesis olarak işletmeye açılmıştır. Başlangıçta Erdemire Ereğli dışından daha fazla sayıda işçi alınmıştır. Buna gerekçe olarak o yıllarda bölgemizde yeteri kadar nitelikli teknik eleman olmaması gösterilmektedir. 1963 yılında itibaren Erdemire Ereğli ve çevresinden daha fazla işçi ve personel alındığı gözlenmiştir. İlerleyen yıllar göstermişti ki bugün sanayi devi olan Erdemirle birlikte hem Ereğli hem de okumuz için yeni bir sayfa açılmış ve dönüm noktası sayılabilecek tarihsel yeni bir sürece girilmiştir. Okulumuzda 1965 - 1966 öğretim yılında Erdemir direkt bağlantılı olan ve o tarihlerde çelik üretimde fonksiyonel bir yapıya sahip olan izabe bölümü açılmıştır. 1966 yılı Eylül ayında Elektronik bölümü hizmete girmiş sırasıyla 1968 Haziran ayında izabe Bölümü ilk mezunlarını vermiştir. Okulumuz doğal misyonu gereği artık piyasanın talebi olan değişik meslek gruplarından mezun ettiği örencilerle başta Erdemir ve diğer kuruluşları da teknik eleman ihtiyacını karşılamaya başlamıştır.

1960 - 70 li yıllar...

Bu yıllar Ereğlinin olduğu gibi okulumuz için de hızlı bir takım değişikliklerin yaşandığı dönemdir. Bunlar;

* Erdemirin faaliyete geçmesi 15 Mayıs 1965

* İzabe Bölümünün açılması Eylül 1966

* Elektronik Bölümünün açılması

* Bozhane Mektebinden kalan binaların yıkılması bugünkü binaların tesisi

* Elektrik Bölümünün açılmaı

* Lise Dengi bölümün eğitim-öğretime başlaması

* Okulumuzda yatılı öğrencilerin bulunması

1980 ve sonrası

* 1985 Gençlik Yılı

* Teknik Lise-Elektronik Bölümü açılması

* 1986 - 3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu Kapsamında İşletmelerde Mesleki Eğitim

* Elektrik, Motor ve B Blok inşaatlarının tamamlanarak hizmete girmesi.

88 - 99 yılları

*Motor Bölümünün açılması

*Teknik Lise Makine (90 - 91)

*1997 Meslek Liselerinin üniversite öğrenci seçme sınavındaki farklı statüsü

*Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar Bölümünün açılması

*Teknik Lise Bilgisayar Bölümünün açılması (2003 - 2004)

*2003 Mesleki ve Teknik eğitim veren okulların ÖSS de önünün açılması.

Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 20.12.2020 01:20 - Görüntülenme: 4644